Sök på produktnamn, maskiner, teknologi eller lösningar du är intresserad av.

”Vi är så automatiserade som det faktiskt går”

XXL:s centrallager i Örebro har en sträckfilmslinje från ITO PallPack med två sträckfilmsmaskiner, etikettläsning, 40 transportbanor och ett HMI system.

Utmaning

Plasta pallar med utstickande föremål och öka automationsgraden

Lösning

Automationslösning från PallPack med två sträckfilmsmaskiner, etikettläsning, 40 transportbanor och HMI

Resultat

Mer effektiv hantering av pallar, stor tidsbesparing och bättre överblick

– Det har gett en stor tidsbesparing, allt arbete med pallarna är mer organiserat, smidigt och strukturerat och den manuella hanteringen har minskat drastiskt, säger Fredrik Karlsson, driftansvarig på XXL-lagret.
Sporthandelskedjan XXL har 25 butiker i Sverige, 31 i Norge, 13 i Finland och en i Österrike. Det svenska centrallagret i Örebro är 42 000 kvadratmeter stort och här arbetar cirka 150 personer. Alla varor som ska ut till butiker i Sverige, Finland och Österrike passerar PallPacks automationslösning med 40 expeditionsbanor, två pålastningsbanor, etikettskanning och två automatiska sträckfilmsmaskiner av modellen PallPack 8030.
– Vi valde PallPack i Sverige för att de har fungerat väldigt bra i Norge. Vi har likadana sträckfilmsmaskiner på centrallagret i Norge, de har varit väldigt nöjda med dem där samtidigt som samarbetet med ITO PallPack har fungerat väldigt bra, säger Fredrik Karlsson.

Tack vare PallPacks automationslösning behöver inte personalen flytta pallar och plasta själva.

Svåra pallar inget problem
Sträckfilmsmaskinerna är igång sex dagar i veckan, från klockan sju på morgonen till klockan elva på kvällen och plastar ungefär 6 000 pallar varje månad.
– Den ena pallen är inte den andra lik. Det fungerar väldigt bra även med utstickande föremål, till exempel skidstavar, skidor, snowboards, hockeyklubbor – saker som är lite längre. Vi har två olika format, långpallar och kortpallar. Båda går in i samma maskin utan att vi behöver göra något, säger Fredrik Karlsson.
När en pall är färdigpackad sätter truckplockarna på en etikett (ett tresiffrigt nummer anger vilken butik pallen ska till) och ställer den på någon av transportbanorna. Pallen skannas sedan automatiskt och skickas till antingen den ena eller den andra sträckfilmmaskinen beroende på vilken butik pallen ska till. Detta kan styras via HMI:n, som är ett ”interface” som visar anläggningens layout. Operatörer arbetar aktivt med det och kan till exempel ändra vilken bana som ska gå till vilken butik eller ange vilka pallar ska gå till den ena sträckfilmsmaskinen om den andra är upptagen.

Pall på väg att plastas i PallPacks sträckfilmsmaskin.

Förenklar hanteringen
Fredrik Karlsson menar att de får en väldigt bra överblick över var pallar står och vad som sker direkt under drift.
– Om till exempel etiketten är felplacerad och skannern inte kan läsa den så kan du enkelt gå in och manuellt skriva in numret så räknar systemet ut vart pallen ska ta vägen. Ett annat exempel är om du ska lasta något till en butik i Österrike, då ser du i HMI:n vilka expeditionsbanor som tillhör den butiken för tillfället. Säg att det är transportbana 38, 39 och 40. När de tre banorna är tomma så vet du att vi lastat klart allting. HMI:n är ett bra verktyg för operatörerna, säger han.

En lönsam investering
Tack vare PallPacks automationslösning behöver inte personalen flytta pallar och plasta själva. Tidsbesparingen är stor och Fredrik Karlsson menar att sträckfilmsmaskinerna gett tydlig ROI (Return On Investment). Jämfört med en manuell lösning tror han att investeringen i de automatiska sträckfilmsmaskinerna betalar sig på mellan ett och två år.
– Dessutom är det mycket enklare för vår personal som lastar på och för chaufförerna. Du vet var allting står. Det är ett färdigt system som är väldigt enkelt att arbeta efter. Vi är så långt automatiserade som det faktiskt går skulle jag säga. Om man jämför med många andra lager ligger vi i framkant, avslutar han.

Det har gett en stor tidsbesparing, allt arbete med pallarna är mer organiserat.

Fredrik Karlsson

XXL

Till kundcase »

Vi hjälper dig!

Ta kontakt med våra erfarna medarbetare