Sök på produktnamn, maskiner, teknologi eller lösningar du är intresserad av.

Det började med en rostig amerikanare…

Låga priser och snabb leverans – det var budskapet i ITO PallPacks annonser på 1950- och 1960-talet. Visste du att ITO PallPack startades tack vare en rostig amerikanare? Följ med oss på en tillbakablick.

Av: ITO PallPack 16 januari 2020 Vi informerar
PallPack, Harald hagen
Även på 1950- och 1960-talet var kunderna noga med detaljerna. Här syns ITO PallPacks grundare Harald Hagen på en industrimässa i Norge.

ITO PallPack startade med en stor, flott, rostig amerikanare. Bilen var i dåligt skick men Harald Hagen såg potentialen och renoverade den under två år innan han sålde den. Pengarna använde han för att ta en ingenjörsexamen och 1959 starta sin egna firma Intern Transport AS. Det var starten på vad som i dag är ITO PallPack.

bil ITO PallPack
Här är bilen som Harald Hagen reparerade under två år och sedan sålde till företaget Löwener Mohn där den användes av vd:n.

Flexibilitet avgörande
Tillväxten under efterkrigstiden var avgörande för ITO PallPacks framgång som tidigt började skräddarsy transportband och andra produkter för den växande industrin.

ITO PallPacks nuvarande vd Arne Hagen – Haralds son – menar att förmågan att kunna ställa om och omstrukturera har varit avgörande för att ITO PallPack har kunnat vara i branschen i mer än 60 år.

– Och förvärv av företag som PallPack och Multicraft har gjort det möjligt att växa, säger Arne Hagen.

ITO PallPacks vd Arne Hagen ler när han ser bilden av sig själv i början av ITO PallPack-karriären. Han började jobba 1976.

Industri i förändring
Som den lilla bildkavalkaden här visar har mycket förändrats från ITO PallPacks första år till i dag. Detsamma gäller för industrin, där produktionsföretagen till stor del ersatts av e-handel och detaljhandelsföretag med extrema krav på logistik och flöden. Samtidigt finns det många likheter mellan dåtidens tekniska lösningar och nuvarande och leverantörernas expertis och kunskap har inte blivit mindre viktig med åren.

Under 2016 förvärvades det svenska företaget Gorvak AB och ITO PallPack etablerades på allvar i Sverige. Läs mer om vår historia här.

Tandberg radiofabrik, ITO PallPack
Tandberg radiofabrik var en norsk succé och ITO PallPack levererade transportbanor till fem fabriker mellan 1966–1973. Här syns Harald Hagen (till höger) på besök i fabriken för att diskutera övergångar mellan transportbanor – något som är aktuellt än i dag.
Transportband från 1960-talet.
Transportband från 1960-talet.
Annons ITO PallPack
Huvudbudskapet i annonsen var kvalitet och service och det är precis lika aktuellt i dag. Till höger syns dåtidens truck, från 1959.

Vi hjälper dig!

Ta kontakt med våra erfarna medarbetare