Sortering – se hur våra kunder sorterar
Automatiska sorteringssystem passar inte bara stora e-handelsföretag, de är också lönsamma och tidsbesparande för många andra. Här kan du se hur några av våra kunder sorterar.
Från Nordic Nest i Kalmar, en av de största anläggningarna ITO PallPack har levererat. Här skannas etiketten på varje beställning (streckkodsskanning) och sorteras sedan efter vilken speditör den ska skickas med. Sorteringsanläggningen har levererats som avslutning på en omfattande anläggning för godsflöde, inklusive 6 Jivaro förpackningsmaskiner och flera hundra meter transportband. Som mest hanterar Nordic Nest upp till 25 000 leveranser om dagen.
Hur fungerar automatisk sortering?
De flesta av våra kunders sorteringsanläggningar används i samband med utskick av ordrar. Varorna kommer vanligtvis från packstationen (i många fall i anslutning till Autostore-anläggningen) och vidare till sorteringsanläggningen. Innan sortering läses vanligtvis paketets streckkodsetikett (annan teknik som RFID är givetvis möjlig) för att identifiera beställningen och sorteringen sker enligt uppsatta kriterier, såsom postnummer eller typ av transportör. Registreringsdata härifrån kan skickas till logistiksystemet och användas i samband med dokumentation/spårning/kundinformation mm.
Vi använder olika teknik (utläggare eller lyftfunktion i banan) för att styra godset ut på rätt väg och anläggningen är ofta byggd så att det blir ett fall (gravitationskraft) nedför sorteringsbanan, utan att det är ett krav. På vissa ställen går godset rakt till containrar, på andra ställen sker manuell hantering och styrning utifrån sorteringsbanan. De allra flesta typer av smågods kan sorteras i samma anläggning, oavsett om de är förpackade i låda/kartong/wraparound eller i påse.
Felmarginalen för automatisk sortering är nästan noll och det finns inga större fallgropar förknippade med att använda automatiska sorteringssystem. En av de saker vi gillar bäst är att det är lätt att utöka antalet banor i takt med att man växer. Detta är med andra ord en mycket skalbar investering, som sparar in mycket manuellt och repetitivt arbete. Felmarginalen är också lägre vid automatisk sortering än vid manuell sortering – så investeringen ökar kvaliteten och servicenivån.
Det här är en anläggning vi tycker mycket om på Textilia i Karlskrona. De utför textiltvätt åt sjukvårdsorganisationer och andra kunder och har omfattande logistik kopplat till in- ohch utleverans av textilier. Varje plagg är märkt med en RFID-tagg för att säkerställa högsta möjliga grad av automatisering i hanteringen. RFID-registrering innebär att sorteringsanläggningen kan skicka rena och leveransklara textilier sorterade i ett körfält till rätt kund. Varje dag hanterar Textilia cirka 15 000 plagg och en hög grad av automatisering är en förutsättning för att hantera så stora volymer.
Sportgiganten XXL har både fysiska butiker och en stor webbutik. Onlinebeställningarna sorteras ut till rätt speditör i denna sorteringsanläggning. ITO Pallpack har levererat banor och annan teknik till XXL:s centrallager i både Sverige och Norge. Och som ni ser kan vi till och med leverera systemet i den färg ni önskar :)))
Automatiskt sorteringssystem hos Elektroskandia. På denna anläggning kontrollerar en operatör varje order innan den skickas vidare.
ITO-anläggning hos Lettbutikk i Norge, där de investerar offensivt i tredjepartslogistik. Specifikt består ITO-lösningarna av transportbanor för lådor, spiralhissar och sorteringsanläggningar som sorterar varje beställning automatiskt till speditören, baserat på streckkodsskanning (kameran sitter i det svarta "tornet"), data kan överföras till andra system och används även för dokumentation, spårning, statistik med mera.
Från VB Bok i Oslo, där varje bokleverans streckkodsskannas innan den sorteras ut till rätt containerstation. En liten och skräddarsydd anläggning byggd med spiralhiss upp till sorteringsbanan från förpackningsmaskinen. En typisk mindre sorteringsanläggning som kan byggas ut med ett längre spår och fler utläggare om behoven ändras.
Ett viktigt element för att sortera rätt är avläsningen av varje beställning. Detta sker i de flesta installationer med streckkodsavläsning av en applicerad etikett, men kan även utföras med RFID-avläsning. Här en typisk streckkodskamera på väg in i sorteringsanläggningen.
Streckkodskamera för sorteringsanläggningar, från Solar.