Sök på produktnamn, maskiner, teknologi eller lösningar du är intresserad av.

Lagerexperten del 1: Viktiga saker vid upphandling av WMS

Roberth Karlsson har många års erfarenhet av logistik och driver sajten roblogistic.com. Nu delar han med sig av sina tankar i en artikelserie.

Av: ITO PallPack 11 januari 2021 Rådgivning
Roberth Karlsson

Jag får ofta frågor om WMS och i synnerhet vad man ska tänka på i ett projekt rörande upphandling av WMS. Nedan hittar du några punkter som jag anser vara viktiga. Jag väljer att inte gå in i detaljer för varje upphandling är unik på grund av de skiftande behoven i olika lagerflöden som till exempel vad du lagerför och om det är B2B eller B2C. Detta är allmänna punkter angående WMS. Jag väljer också att inte gå in på tekniska detaljer som gränssnittet mellan WMS och andra system som ERP eller TMS etc., det är frågor för applikationskonsulterna.

Varför WMS?

Det låter kanske självklart, men jag har träffat många kollegor i branschen som har haft svårt att svara när jag frågar varför de investerade i ett visst WMS. Så varför? Vad är anledningen till att du vill ha ett WMS? Huvudskälen bör återspegla styrkorna och förmågorna hos det WMS du är intresserad av. Gör en prioriteringslista med lagerdriftens behov. Förbättrad kvalitet, förbättrad effektivitet, bättre spårningsförmåga, analysverktyg och flexibilitet i ditt lagerflöde är ett antal exempel. Listan kan i princip bli hur lång som helst. Detta är mycket viktigt när du ska jämföra WMS och vilka funktioner dom har.

Skalbar lösning

Hur många funktioner i din kravspecifikation är standard i WMS eller kan vara en standard efter implementering? Detta är mycket viktigt för framtida uppgraderingar. Annars kan det bli väldigt dyrt när det är dags att uppgradera med många konsulttimmar som konsekvens för att anpassa den nya versionen till din unika lösning.

Hur ofta släpper WMS-leverantören uppdateringar? Mycket viktigt om du vill utveckla lagret och fortsätta vara konkurrenskraftig. Titta på de WMS-leverantörer du tycker är intressanta och hur deras nuvarande kundbas ser ut. Det är kunderna som driver utvecklingen och det är på deras initiativ många av dom nya funktionerna blir standard i framtida uppdateringar. Hur ofta släpper de nya versioner och vilka är de totala kostnaderna för en uppgradering?

Prata med branschkollegor, vilket WMS använder dem och varför? Är de nöjda? Vad saknar de? Fråga vad de lärde sig och vad de skulle göra annorlunda om de kunde. Nätverk är en bra sak när du vill lära dig nya saker.

Gör det enkelt

Ofta vill man använda många av dom nya funktionerna direkt i WMS vid en implementation. Men, kom ihåg att hålla implementeringsversionen av WMS så enkel som möjlig. Det är tillräckligt komplicerat som det är, tro mig det är inte ”plug and play” att implementera ett WMS. Du vill ha så lite driftstörningar som möjligt för att säkerställa att dina kunder inte drabbas av störningar i sina flöden. Om du håller systemet så enkelt som möjligt minimerar du risken för oväntade problem.

Bränn inte allt krut direkt

När WMS är igång börjar allt det roliga, om du har några pengar kvar i projektbudgeten … många företag som gör en WMS-implementering glömmer arbetet efter att implementeringen är klar. De avslutar projektet och har ingen budget för konsulttimmar. Det är enligt min mening helt fel. Det är nu lagerdriften behöver all hjälp de kan få för att lära sig systemet och för att börja tänka utanför boxen och för att få inspiration hur man kan dra nytta av WMS och alla spännande funktioner.

ROI och erfarenhet

Kom ihåg att ha höga krav på WMS-leverantören och deras konsulter. De bör utmana ditt sätt att tänka och få dig att tänka utanför boxen. Jag har varit med om konsulter som nyligen tagit examen från universitetet utan någon praktisk erfarenhet alls! Det är inte OK!

Naturligtvis är det bra med teoretiska kunskaper och akademisk examen men det viktiga är att man har en praktisk kunskap om logistik och förmågan att anpassa ditt lagerflöde till ett komplext WMS. Konsulterna ska ha förmågan att omvandla flödena i lagerdriften till pengar i form av tidsbesparingar eller resursbesparingar och förbättrad kvalitet, sådant som har positiv påverkan på ekonomin. Ofta har du en ROI-beräkning från investeringen i WMS och vanligtvis är det en stram budget. Så om du ska få någon utdelning på investeringen måste du fokusera på utveckling av ditt lagerflöde och öka effektiviteten och kvaliteten snabbt!

Hårdvara?

Sist men inte minst vilka hårdvaru- och mjukvaruplattformar stödjer WMS? Fungerar det med pick-by-voice eller andra tekniska lösningar? Det finns mycket pengar i hårdvara, robusta datorer och tablets är mycket dyra, det gäller även hårdvara för pick by voice. Det här är svåra frågor och du måste titta på hur support och service ser ut. Kvaliteten och användarupplevelsen är också viktigt. Ofta har WMS-leverantörer hårdvarupartners de arbetar med. Det kan vara värt att titta på dom då det också brukar ingå en djupare support vilket är bra med tanke på driftsäkerhet etc. Vissa WMS-leverantörer stöder Android och/eller iOS. Om du har en ren miljö utan fukt och kyla och med ett fint och jämnt golv (utan vibrationer) kan du använda konsumet-tablets till helt andra priser. Nackdelen med ett sådant val är en risk att modeller och standarder plötsligt utgår ur sortiment. Det är också svårt med service och teknisk support på sådana produkter.

Mitt råd är att du knyter till dig rätt kompetens i början av projektet och inte bara litar på externa konsulter. Tänk långsiktigt, det är oerhört viktigt att du köper ett WMS som passar din verksamhet och ser till att du har möjlighet att fortsätta utveckla din lagerlogistik.

Naturligtvis finns det många fler saker att tänka på när du investerar i ett WMS men det här var några viktiga punkter som ofta saknas i en WMS-upphandling.

Roberth Karlsson

Här kan du läsa mer om WMS.

Vi hjälper dig!

Ta kontakt med våra erfarna medarbetare