Sök på produktnamn, maskiner, teknologi eller lösningar du är intresserad av.

Sträckfilmsmaskinen bakom KLT Kjellssons lyft

KLT Kjellssons lager växte och en flaskhals uppstod när sträckfilmsmaskinen inte hann med. Lösningen blev helautomatiska PallPack 8000 med transportbanor.

Utmaning

Flaskhalsar vid gammal, halvautomatisk sträckfilmsmaskin.

Lösning

Helautomatiska PallPack 8000 samt transportbanor.

Resultat

Kraftigt ökad kapacitet, tidseffektivisering och säkrare arbetsmiljö.

KLT Kjellssons i Kristianstad är ett familjeföretag med 16 heltidsanställda plus inhyrd personal och arbetar med tredjepartslogistik. Företaget har lagerytor på 35 000 kvadratmeter och lagrar livsmedel – både kylt, fryst och torrt. För två år sedan byggde företaget ut lagret med vad som då klassades som norra Europas modernaste infrysningstunnlar.

Ökad kapacitet

– Det kommer färskt kött som vi fryser in, lagerhåller och skickar sedan ut både till Sverige och utomlands. I och med utbyggnaden fick vi in större kvantiteter och vi hade en liten halvautomatisk sträckfilmsmaskin och det uppstod en flaskhals vid plastningen, säger Jim Nilsson, affärsutvecklingschef på KLT Kjellssons.
Företaget valde då att köpa in den helautomatiska sträckfilmsmaskinen PallPack 8000 samt transportbanor.
– Ringkonstruktionen som PallPack 8000 har lockade mig mycket för den är ju väldigt effektiv. Vi kan sträckfilma 70 pallar i timmen med den och även om vi inte har så stort behov just nu vet man aldrig i framtiden, säger Jim Nilsson.

Sträckfilmsmaskinen
Tidigare hade KLT Kjellssons inga transportbanor utan fick köra fram med trucken och vänta. Det problemet är borta nu

Mycket mer effektivt

Livsmedel kan komma färdigfryst i containrar till KLT Kjellssons. Då lossas containrarna, godset palläggs, plastas och truckförarna kör in det i lagret. Om det kommer färska produkter fryser KLT Kjellssons själva in dem, men först plockas de om, eventuella mellanlägg tas bort och godset sträckfilmas. Sammanlagt handlar det om ett par hundra pallar som sträckfilmas varje dag.
Tidigare hade KLT Kjellssons inga transportbanor utan de anställda fick köra fram med trucken och vänta. Dessutom fick en person sträckfilma för hand när den gamla sträckfilmsmaskinen inte hann med.
– Vi insåg att vi var tvungna att göra något åt det. Nu kan truckföraren köra direkt från infrysningstunneln, sätta pallen på sträckfilmsmaskinens transportbanor och sedan tömmer en annan truckförare transportbandet när pallen har plastats. Det effektiviserar oerhört och vi sparar mycket tid på det, säger Jim Nilsson.

Allting sker automatiskt och KLT Kjellssons kan snabbt få fjärrsupport av ITO PallPacks tekniker om det skulle behövas.

Säkerheten viktig

Han menar att effektiviseringen, tidsbesparingen och kvaliteten är tre av de största vinsterna med PallPack 8000. Men han lyfter även säkerhetsaspekten.
– Den ger en säkerhet också. Vi har väldigt högt, sex meter i tak. En pall som inte är säkrad bra med film är en potentiell jätterisk.
Ytterligare en fördel är att PallPack levererar allt: maskinen, sträckfilmen, transportbanorna och service – PallPacks tekniker kan koppla upp sig direkt mot maskinen om något händer.
– Sedan är det så att vissa pallar kräver topplast, andra inte, och nu kan vi styra det bara genom att byta program, det är väldigt smidigt. Det fick vi göra för hand innan. Nu är allt helautomatiskt och vi håller på och planerar för ytterligare utbyggnad av verksamheten, avslutar Jim Nilsson.

Jim Nilsson
Jim Nilsson, affärsutvecklingschef på KLT Kjellssons.
KLT Kjellssons
KLT Kjellssons har 35 000 kvadratmeter lager i Kristianstad.
Det effektiviserar oerhört och vi sparar mycket tid.

Jim Nilsson

KLT Kjellssons

Till kundcase »

Vi hjälper dig!

Ta kontakt med våra erfarna medarbetare