Sök på produktnamn, maskiner, teknologi eller lösningar du är intresserad av.

Orkla Foods: Automatiserad förpackning av kända varumärken

Livsmedelsjätten Orkla Foods använder helautomatiserade ITO PallPack-system vid båda sina två produktionsanläggningar i Rygge, cirka 7 mil söder om Oslo.
Orkla Foods automatisering

Utmaning

Effektivisera förpackning och palletering av produkter som ketchup, senap och dressing.

Lösning

ITO PallPack-anläggning med robotpalletering, packning av hel-och halvpallar och bandning – allt integrerat med produktionslinjen.

Resultat

Bättre produktions- och leveransprecision, samt förbättring av arbetsmiljön.

Orkla Foods har två produktionsanläggningar i norska Rygge, en för Idun-produkter och en för Nora-produkter. Under 2016 togs flera helautomatiska ITO PallPack-system i bruk vid båda anläggningarna och de har gett förbättringar på flera områden.

Effektivitet och produktionsprecision

I ”Idun”-fabriken i Rygge produceras senap, ketchup och dressing och sedan våren 2016 används en automatiserad ITO PallPack-anläggning för att packa färdiga varor på pallar. Tidigare utfördes packningsprocessen delvis manuellt och med inhyrd arbetskraft, medan den nya anläggningen hanterar interna transporter och pallpackning automatiskt. Projektingenjör Håvard Hagen berättar att efterfrågan på högre effektivitet var utgångspunkten för investeringen.

– Vi ville ha en kompakt, driftsäker och helautomatisk anläggning för förpackning av färdiga produkter på både helpall och tredjedelspallar och hade en bra dialog med ITO PallPack under hela processen. Hela anläggningen, med transportbanor, pallmagasin och industriroboten är designad för våra lokaler, säger han.

Robotpalletering Orkla Foods

Skräddarsydd anläggning

ITO PallPack-anläggningen hos Orkla Foods består av lamellbaserade transportbanor, en Jomet-packmaskin för packning på tredjedelspallar med kartong och bandning, Kuka Robotics industrirobot, pallmagasin och naturligtvis alla sensorer och styrsystem så att anläggningen fungerar automatiskt 24 timmar om dygnet.

Anläggningen förinstallerades i ITO PallPacks lokaler där transportbanor och industriroboten programmerades och testades med Orkla Foods-produkter innan allt installerades i Rygge. Produkterna kommer in i packlinjen i färdiga enheter, till exempel 9 flaskor med Idun-senap eller ketchup i tråg med krympplast runt.

Industriroboten lyfter över enheterna till helpall – eller till Jomet-maskinen för tredjedelspallar – och säkerställer även pallmellanlägg mellan varje lager. Som en av de ledande aktörerna i livsmedelsindustrin är Orkla Foods mycket engagerat i att säkerställa lönsamhet och effektivitet genom en hög grad av automatisering och installationen är en del av det. Håvard Hagen betonar att det handlar om vinster på flera nivåer.

– Det ena delen handlar naturligtvis om minskad resursanvändning, för oss betyder detta bland annat att behovet av inhyrd arbetskraft är mindre än tidigare. Det viktigaste är dock att vi uppnår bättre produktions- och leveransprecision, vilket är avgörande i en logistikintensiv bransch som vår. En annan poäng är arbetsmiljöförbättringarna som vi uppnår genom att eliminera tunga lyft med risk för belastningsskador – något som främst rör Nora-anläggningen där enheterna väger upp till 10 kg, säger Håvard Hagen.

Helautomatisk linje.
Helautomatisk linje.

Två anläggningar – en leverantör

Det är bara ett par kilometer mellan Orkla Foods två produktionsanläggningar i Rygge. Efter att ha använt ITO PallPack-anläggningen i Idun-fabriken under ett par månader beslutade Orkla Foods att även investera i en liknande lösning i Nora-fabriken som producerar surkål, rödbetor och syltgurka. I anläggningen förpackas storhushållsenheter av dessa produkter.

De goda erfarenheterna från Idun-fabriken gjorde det naturligt att välja ITO PallPack som leverantör och samarbetspartner även här.

– Erfarenheterna från Idun-fabriken var bra och det råder ingen tvekan om att det är praktiskt att få teknisk support och annan hjälp från samma leverantör. Vi ser att ITO PallPack använder moderna och pålitliga komponenter, maskiner och lösningar och det är bekvämt att kunna förhålla sig till en leverantör med expertis, avslutar Håvard Hagen.

Orkla Foods transportbanor
ITO PallPacks lösning har lett till förbättringar på flera plan.
Hela anläggningen med transportbanor och robot är designade för våra lokaler.
logga Orkla Foods

Håvard Hagen

Orkla Foods

Till kundcase »

Vi hjälper dig!

Ta kontakt med våra erfarna medarbetare