Sök på produktnamn, maskiner, teknologi eller lösningar du är intresserad av.

Sträckfilmsmaskinen viktig för Dagabs automatisering

Mellan 100-150 ton frukt och grönsaker passerar genom sträckfilmsmaskinen på Dagab i Helsingborg varje dag. Hanteringen av varorna ska gå snabbt.
Sträckfilmning viktigt för Dagabs automatisering

Utmaning

Snabb hantering av varor.

Lösning

PallPack 8000.

Resultat

Stora tidsbesparingar.

Dagab i Helsingborg levererar frukt, grönsaker, bröd och blommor till i princip alla Axfoodbutiker i hela landet. Varje dag året runt rullar transportbilarna in för pålastning. Sommartid är trafiken nästan lika intensiv som vid storhelger. Inne på kyllagret rullar truckarna kors och tvärs. Hanteringen av varorna ska gå snabbt.

Även om driften automatiserats i stor utsträckning sker mycket arbete fortfarande manuellt. Med hjälp av en plockrobot byggs pallarna ihop efter ett visst mönster för maximal stabilitet. Målet är att få till säkra pallar i upp till 2,80 meters höjd.

Sträckfilmsmaskinen klarar 90 pallar i timmen

Efter stapling placeras pallarna på transportbanor som passerar en helautomatisk sträckfilmsmaskin. I maskinen plastas de in med försträckt, transparent plastfilm, tjocklek 23 μ. Inplastningen är effektiv och processen tar bara några sekunder.

När inplastningen är klar rullar pallen ut, färdig för transport. 100 till 150 ton frukt och grönsaker passerar genom sträckfilmsmaskinen dagligen. Maskinens maxkapacitet är 90 pallar i timmen.

– Vi har tre sträckfilmsmaskiner i verksamheten. Den här, en helautomatisk PallPack 8000, går 18 timmar om dygnet. Systemet ingår i en större anläggning som installerades av Swisslog 2012. Det sparar mycket tid att slippa plasta pallarna manuellt, säger Thomas Linansky.

Effektiv användning av sträckfilmsmaskinen

PallPack 8000 produceras i ITO Pall-Packs egen fabrik i Norge. Systemet är bland annat utrustat med bluetooth-styrning, decentraliserad drivning för översiktlig styrning samt motoriserad försträckning som ser till att sträckfilmen sträcks från en meter till fyra meter färdig film. På så sätt reduceras sträckfilmskostnaderna till ett minimum.

– Själva maskinen är enkel att lära sig och säker att arbeta med. Operatörerna sköter själva det dagliga underhållet, till exempel rengöring av sensorer. Två gånger om året har vi också ett större underhållsstopp. Då står hela linjen stilla i tre dagar. Vi drabbas sällan av problem för installationen är väldigt driftsäker, förklarar Thomas Linansky.

Om Dagab Inköp och Logistik i Helsingborg

Ägare: Axfood AB.
Vd: Klas Balkow.
Huvudkontor: Stockholm.
Anställda: 150 personer (i Helsingborg).
Omsättning: 42,3 miljarder kronor (2016), Dagab totalt.
Verksamhet: Lager- och logistiklösningar för kylda och snabba flöden.
Produktionskapacitet: 220 000 ton/år.

Det sparar mycket tid att slippa plasta pallarna manuellt.

Thomas Linansky

Dagab

Till kundcase »

Vi hjälper dig!

Ta kontakt med våra erfarna medarbetare