Sök på produktnamn, maskiner, teknologi eller lösningar du är intresserad av.

Skutskärs Trä effektiviserar förpackningsprocessen

Yesbox är en del av Skutskärs Trä och levererar dammfritt strö till olika typer av djurhållning. PallPack har integrerat en robot i produktionen och levererat en sträckfilmsmaskin.

Utmaning

Fick en flaskhals i produktionen på grund av ineffektiva maskiner.

Lösning

Transportband, en förpackningsrobot och en sträckfilmsmaskin från PallPack.

Resultat

Ökad produktionskapacitet som gör att företaget numera kan tillfredsställa marknaden.

– Vi producerar och säljer strö för alla djur i bås och stall. Vi har en marknadsandel på cirka 10 % i Sverige och närmar oss detta även i Norge. Sakta men säkert ökar omsättningen och framtiden ser ljus ut, säger Björn Axelsson,  VD och delägare i Yesbox.

Yesbox levererar dammfritt strö till olika typer av djurhållning. Från bondgårdar, ridcenter och andra professionella aktörer till privatpersoner som tar hand om olika djur. De har alla ett gemensamt behov: Att hantera gödsel på bästa möjliga, miljövänliga sätt. Björn berättar att Yesbox har utvecklat en metod för att omvandla gödsel till en resurs i stället för ett problem.

Resurs

– Sedan flera år tillbaka är lantbruket en del av vår nöjda kundkrets. Detta beror helt enkelt på att vårt dammfria strö skapar trygghet och möjligheter, oavsett vilken slags djurhållning det handlar om. Vi har ett miljötänk i fråga om all gödselproblematik och vårt strö, som är en naturprodukt, vidareförädlar djurgödslet. På så sätt kan det användas som en värdefull resurs i stället för att belasta den lokala miljön, som det av och till har gjort. Vi hjälper ofta våra kunder med att återvinna strö och gödsel som en resurs. Det skapar en god cirkel och gör att vi bidrar till naturens kretslopp på ett positivt sätt, vilket våra kunder i både Sverige och Norge har lärt sig att uppskatta, förklarar han.

effektiviserar förpackningsprocessen
effektiviserar förpackningsprocessen

Är era kunder grossister eller privatpersoner?

– Vårt strö, som till stor del består av flis från sågbruk och hyvlerier, används av alla möjliga kunder som underlag i bås och stall för alla typer av djur. Gemensamt för alla våra kunder är att de har ett medvetet förhållande till vårt miljövänliga tankesätt och att de vill bidra till kretsloppet på ett positivt sätt. Kanske är det just detta som har lett till att vi under senare år har haft en jämn och stabil tillväxt, vilket har gjort att vi har kunnat investera för tillväxt även i framtiden, säger han.

Vilka investeringar har ni gjort och varför gjorde ni dem?

– Efterfrågan på våra produkter ökar som sagt hela tiden. Det tycker vi naturligtvis är väldigt bra, samtidigt som det skapar ett större behov för en rationell produktion. Tidigare hade vi en paketlösning som var alltför långsam i förhållande till våra behov, vilket skapade en flaskhals i produktionen. Vi var tvungna att göra något åt detta och googlade en hel del innan vi hittade PallPack som vi kom i kontakt med genom en kompis i Norge. Jag reste till Norge för att se en förpackningsanläggning i drift och sedan var saken klar. Anläggningen fungerade otroligt bra och jag insåg att vi behövde något liknande. Så det blev ett litet transportband, en förpackningsrobot och en sträckfilmsmaskin från PallPack, vilket säkrar en produktionshastighet som gör att vi kan tillfredsställa marknaden. Vi har som sagt haft många nöjda kunder under åren, och i och med att det hela tiden tillkommer nya kunder så var det viktigt för oss att öka produktionskapaciteten i sådan omfattning att vi alltid kan garantera leverans.

Hur var samarbetet med leverantören?

– Jättebra. Samarbetet har fungerat väldigt bra från första början och fram till nu, då anläggningen står och packar ett stadigt ökande antal pallar. Det var mycket vi ville veta, och inte minst behövde få på plats, innan vi kunde handla. Här fick vi också lite hjälp av min kompis, som redan kände till företaget och utrustningen eftersom han hade arbetat med båda tidigare. Vi har lärt oss mycket genom den process som vi har gått igenom och dessutom har leverantören PallPack varit ett väldigt bra stöd för oss. Nu ska vi fortsätta att producera i högt tempo så får vi se om det dyker upp några utmaningar längs vägen, men än så länge har både leverantör och utrustning fungerat förstklassigt, säger han entusiastiskt.

Skutskärs Trä valde PallPack.

Effektiv anläggning

Anläggningen som Yesbox har investerat i består av lätta band för enskilda produkter, som fraktas från den italiensktillverkade balmaskinen. Balarna fraktas sedan vidare för pallettering. Detta sker genom att en robot hämtar varje enskild bal och placerar den på en pall. PallPack har inte levererat denna robot, men har integrerat den i resten av produktionssystemet som nu står färdigt hos Yesbox.

Som en del av leveransen har PallPack även omprogrammerat roboten så att den klarar av att hantera ett visst mönster. I leveransen ingår också sträckfilmsmaskinen PallPack 8025 med toppark som säkrar en damm- och vattentät förpackning när pallarna står ute.

Avslutningsvis säkrar tunga kedjeband att pallarna fraktas ut till expedition för avhämtning via en truck. Pallarna förvaras sedan på utsidan av produktionslokalen.

Spännande

Hur tror du att framtiden ser ut för er?

– Vi producerar redan i dag 1,8 miljoner balar med strö och detta antal ska förhoppningsvis öka lite till. Vi är därför beroende av en tillförlitlig produktionsutrustning och en leverantör som ställer upp vid behov. Vår kundrelation är kanske lite kort för att garantera att vi har träffat mitt i prick i båda fallen, men jag måste ändå säga att vi än så länge är otroligt nöjda med våra val. Effektiviteten kring en produkt som vår, och inte minst den flexibilitet som vi behöver då vi levererar till så många olika kundgrupper, är gott tillvaratagen. Produktionen kan som sagt komma att öka även i ett mer långsiktigt perspektiv, och trots att vi är jordnära och sansade människor så är vi optimister när det gäller den framtida utvecklingen, avslutar Björn Axelsson.

Leverantören PallPack varit ett väldigt bra stöd för oss.

Björn Axelsson

Yesbox (Skutskärs Trä)

Till kundcase »

Vi hjälper dig!

Ta kontakt med våra erfarna medarbetare