Sök på produktnamn, maskiner, teknologi eller lösningar du är intresserad av.

Komplett sparar en container om dagen

Komplett Groups satsning på nya paketlösningar handlar lika mycket om hållbarhet som effektivitet. Komplett sparar en container om dagen genom att eliminera luft i lådorna i sina transporter.
Komplett Group automation

Utmaning

Säkerställa hållbarhet och effektivitet genom att undvika onödig luft och plast i försändelserna.

Lösning

Nya transportörer och förpackningslösningar från Savoye, levererade i samarbete med ITO PallPack.

Resultat

Mer hållbara transporter och bättre ergonomi för de anställda. Fraktvolymen minskade med motsvarande en container varje dag.

Ända sedan Komplett Group började använda Autostore som plocklager 2007 har bolaget arbetat kontinuerligt med att minska mängden förpackningar och optimera transport- och leveranstider. Hållbarhet har blivit en allt viktigare faktor de senaste åren och i fjol nådde Komplett en milstolpe genom att eliminera onödig luft och plast i transporterna. Det har åstadkommits med tre nya förpackningslinjer, alla designade och anpassade av företagets egen logistikavdelning i samarbete med ITO PallPack.

– Investeringen består av nya kartongresare och förpackningsmaskiner från franska Savoye, samt skräddarsydda transportörer genom två våningar här. Resultatet är att 99 procent av Autostores beställningar packas automatiskt utan luft i tre standardboxstorlekar, säger logistikchef Bjørn-Tore Svendsen.

Vill hela tiden optimera

Tillsammans med Kenneth Hofstedt, chef för tekniska avdelningen, och lagerchef Kjetil Sundland Henriksen ger han oss en gedigen inblick i företagets logistiksystem.

– Vi har en kultur där vi hela tiden vill optimera, och vi besöker gärna andra logistikintensiva företag och håller oss uppdaterade om allt som händer kring automatiseringen av logistiken. I det sammanhanget känner vi att ITO PallPack är en konstruktiv och användbar samtalspartner och leverantör för oss, säger Bjørn-Tore Svendsen.

Komplett Group kartonger
Tidigare skulle dessa beställningar ha skickats med mycket luft och plast. Med nya Savoye-maskiner anpassas istället varje låda efter sitt innehåll.

Varje låda anpassas efter innehållet

Komplett i Norge (Sandefjord) investerade tidigt i Autostore-system från Element Logic och har transportörer, hissar, sorteringsanläggningar, avfallshantering och en rad andra lösningar från ITO PallPack. Kenneth Hofstedt berättar vad som händer i de tre nya Savoye-maskinerna. De är identiska, men konfigurerade för varje kartongformat:

– Varje låda kommer med innehåll från packstationerna på våningen ovanför, från transportband rakt in i packmaskinen. Det finns en femstegsprocess i varje maskin, där först höjden på innehållet mäts, sedan skärs lådans kanter ner, sidorna perforeras, vingarna viks in och slutligen limmas locket på, innan helt stängda lådor transporteras vidare för märkning, sortering och utskick, säger Kenneth Hofstedt.

Lådkvaliteten har valts med syftet att säkerställa en bra transport. Det vill säga utan skador och onödiga returer och de tre standardstorlekarna har valts utifrån sammansättningen av beställningar från de sju nätbutiker som Komplett Group driver. Tidigare tejpades lådorna manuellt och man använde ett 10-tal olika lådstorlekar.

– Vi är ganska självgående, och har ett eget reservdelslager här på tekniska avdelningen. För oss är det viktigt att ha så mycket kunskap som möjligt om vår egen teknik och vi fick en grundlig genomgång av maskinerna när vi besökte Savoye i Frankrike tillsammans med ITO, säger Kenneth Hofstedt.

Ordrarna kommer från Autostore och packas här på mezzaninen och bland fjolårets investeringar ingår även ITO-banor ner till våningen under.

Levererar dagligen till hela Skandinavien

Komplett Group är en av Nordens ledande e-handlare, med dagliga leveranser överallt i Sverige, Norge och Danmark. Lagerchef Kjetil Sundland Henriksen upplever att både kunder och medarbetare är mer måna om hållbarhet än tidigare.

– Våra nya paketlösningar är en win-win-lösning, där vi både minskar koldioxidavtrycket och förbättrar leveranstiden. Dessutom blir det en bättre ergonomisk vardag för de anställda som staplar lådor på pallar. En sparad container varje dag är utan tvekan viktig med tanke på miljön, detsamma gäller mängden plast där vi räknar med att spara 17 ton plast om året, säger Kjetil Sundland Henriksen.

ITO – en lösningsorienterat partner

Bjørn-Tore Svendsen är mycket nöjd med investeringarna.

– Det är en del av företagskulturen här på Komplett att vi ständigt letar efter nya lösningar för automatisering och besparingar, både för miljön och för företaget. I detta fallet har flera avdelningar bidragit och resultatet har blivit som vi planerat. Så vi gillar definitivt att sköta processerna själva, samtidigt som vi givetvis är beroende av bra teknikpartners. I detta avseende har ITO PallPack visat sig vara en lösningsorienterad partner under ett antal år. Vi har bra processer tillsammans, både gällande projekt som är genomförda och de som lagts på is. Kulturmässigt matchar vi varandra bra, det är öppna dialoger med högt i tak. Och inte minst har de duktiga projektledare som säkerställer ett bra utförande, avslutar Bjørn-Tore Bjørn-Tore Svendsen.

Savoye-maskinen matas med lock, och färdiga kartonger med limmade lock kommer ut. Kvaliteten på kartongen är noga vald med tanke på att varorna ska komma fram utan transportskador.
Kenneth Hofstedt, Kjetil Sundland Henriksen och Bjørn-Tore Svendsen.
Logistikavdelningen på Komplett har ett nära samarbete med ITO PallPack och andra leverantörer. Här Kenneth Hofstedt, Kjetil Sundland Henriksen och Bjørn-Tore Svendsen.
Savoy-maskin
Franska Savoye utvecklar och tillverkar avancerade förpackningsmaskiner. ITO PallPack representerar Savoye i Sverige och Norge
En contianer mindre varje dag har utan tvekan en inverkan på vårt koldioxidavtryck.
Komplett Group ITO PallPack

Kjetil Sundland Henriksen

Komplett Group

Till kundcase »

Vi hjälper dig!

Ta kontakt med våra erfarna medarbetare