Sök på produktnamn, maskiner, teknologi eller lösningar du är intresserad av.

Här är de största robottrenderna

Robotar ökar effektiviteten, kvaliteten och lönsamheten och den största trenden just nu är kollaborativa robotar som arbetar sida vid sida med människor. Det och mycket annat ska Lars Cardemar, Area Sales Manager på KUKA Robotics, prata om på Pack@lunch 23 februari.

Av: ITO PallPack 26 januari 2018 Vi informerar

– Marknaden för robotar växer väldigt snabbt. Vi på KUKA ser stora ökningar och det kommer att fortsätta under de kommande åren, säger Lars Cardemar.

Vad ska du prata om på seminariet 23 februari?
– Jag ska beröra en del kring ”smart factory” och Industri 4.0. Det pratas extremt mycket om Industri 4.0 på vår marknad. Däremot vet inte alla vad det är och vad det innebär. Många blandar ihop Internet of Things (IoT) med Industri 4.0, jag ska bland annat reda ut begreppen.

Vem bör komma till seminariet?
– Det kan vara allt från personer på ledningsnivå till produktionsnivå och produktionschefer inom någon typ av tillverkande industri. Det kan också vara tekniska chefer eller personer som jobbar i produktionen.

Vad är den största trenden inom robotbranschen?
– Den största trenden är kollaborativa robotar, alltså robotar som är samverkande och säkra för oss människor att kunna arbeta med. Det är en trend som har varit tydlig i ett par år och som det fortsatt pratas väldigt mycket om. Sedan finns det stora möjligheter att i dag jobba säkert och kollaborativt med traditionella industrirobotar. Jag kommer prata om det på Pack@lunch.

Lars Cardemar seminarium
Lars Cardemar talar på Pack@lunch.

Hur långt har Sverige kommit när det gäller automatisering och robotisering?
– Vi har kommit ganska långt och har använt robotar i flera årtionden. Men det är många som inte har robotiserat eller automatiserat det man behöver göra. Inom kollaborativa, sensitiva och mobila robotar – som jag också kommer prata om på seminariet – ligger vi lite efter övriga Västeuropa.

Vad tjänar man på att använda robotar?
– Effektivitet, lönsamhet, du får oftast en högre output och förstås kvalitet – en robot är bra på att göra samma sak gång på gång. I länder som Sverige är också säkerhet och ergonomiska frågor viktiga, många har tunga, monotona jobb.

Hur robotiserad kommer industrin bli?
– Jag tror att det kommer gå ganska snabbt även om det är svårt att säga. Det händer väldigt mycket både på hårdvaru- och mjukvarusidan. Artificiell intelligens och maskininlärning är nästa steg men där är vi inte ännu.

Du tar med dig en robot till seminariet. Vad kan den göra?
– Det är en säker, kollaborativ och sensitiv robot. Den kan göra mer än vad en vanlig traditionell industrirobot kan göra. Dels är den säker för oss människor men den kan också utföra till exempel monteringsuppgifter och den kan hitta och söka positioner genom integrerade sensorer.

Här kan du anmäla dig till Pack@lunch där Lars Cardemar medverkar (det är gratis).

Vi hjälper dig!

Ta kontakt med våra erfarna medarbetare