Sök på produktnamn, maskiner, teknologi eller lösningar du är intresserad av.

Svenco säkrar sina bandningsprocesser

Tio Moscabandare; en i varje produktlinje – så har avfallshanteringsproducenten Svenco Papperssäckar AB automatiserat och skapat en driftsäker och effektiv verksamhet.

Utmaning

Efterfrågade hög prestanda och driftsäkerhet.

Lösning

Bandningsmaskiner från Mosca.

Resultat

Automatiserad, driftsäker anläggning.

Matavfallspåsen blev en naturlig del i avfallshanteringsproducenten Svenco Papperssäckar AB:s verksamhet när kraven på hushållens sopsortering skärptes. Moscabandare från PallPack är en flera viktiga investeringar som stärker företagets produktionskapacitet och konkurrenskraft.

Familjeföretaget Svenco i Märsta, strax utanför Stockholm, fyller 95 år i år. Joacim Hansson, produktionsansvarig, säger att som fjärde generationen Hansson är han praktiskt taget uppvuxen i företaget. Initierat berättar han om resan som började 1921 på Kungsholmen i Stockholm med att farfarsfar startade en grossiströrelse för papper, papp och bindgarn. Så kom papperssopsäckarna av kraftpapper och 1966 producerades den första egna säcken med patentvikning. Med flytten till Märsta 1971 renodlades verksamheten och genom förvärvet av säcktillverkarna PacSac och Scanidsac från AssiDomän i slutet av 90-talet blev Svenco marknadsledande i Sverige och Norge.

Bandningsmaskin
– Miljöaspekterna talar till pappersprodukternas fördel. Även om produktutbudet har många år på nacken ligger det precis rätt i tiden just nu.

Papper är rätt i tiden

Med sopkärlets expansion har marknaden förändrats drastiskt samtidigt som kraven på hushållens källsortering, insamling och behandling av matavfall skärpts. Matavfallspåsar blev ett bra komplement i Svencos produktutbud och 2006 investerade de i sin första påslinje.

– Idag är matavfallspåsen vår största produkt. Jag tror att efterfrågan på det segmentet kommer att öka ytterligare. Större delen av produktionen till offentliga upphandlingar där det är ören som räknas i slutändan, säger Joacim Hansson som ser många fördelar med papperssäckarna och matavfallspåsarna av papper.

– Miljöaspekterna talar till pappersprodukternas fördel. Även om produktutbudet har många år på nacken ligger det precis rätt i tiden just nu.

Maximal automation

De sju produktionslinjerna körs idag i ett- och tvåskift. Treskift, tycker Joacim Hansson, sliter för mycket på personalen. De fyra säcklinjerna har levererats av Windmøller & Hølscher och påslinjerna har levererats av tyska Garant Maschinenhandel.

För god arbetsmiljö, jämn kvalitet och hög prestanda har Svenco automatiserat hela sin verksamhet så mycket som möjligt med helautomatiserat lager, plockrobot och inlineproduktion.

Driftsäkra bandningsmaskiner

Ett litet och till synes ganska obetydligt produktionsmoment som kan ställa till mycket oreda är bandningsmaskiner som krånglar. Det problemet har Svenco löst genom att investera i bandningsmaskiner från Mosca.

– De första maskinerna ingick i köpet av den norska säckfabriken. De visade sig vara väldigt driftsäkra och lättmekade, rullar när de ska. Nu vill grabbarna i produktionen inte ha några andra, skrattar Joacim Hansson.

Mosca SoniXs bandningsmaskin

Utökar maskinparken

I maskinparken finns idag tio Moscabandare; en i varje produktionslinje samt några reservmaskiner som står standby för att kopplas in om någon annan krånglar. Den senaste investeringen gjordes i april 2016. Det blev en helautomatisk, konfigurerbar Evolution Sonixs RO-TR-6 Base från Mosca, med press och värmesvetstunga, som de övriga bandarna. Installation och utbildning tog knappt en dag tack vare kunskap och erfarenhet från de andra bandarna.

Jämte det egna löpande underhållet inhouse har Svenco även en överenskommelse med
leverantören Pall-Pack om regelbunden service var tredje månad. Evolution Sonixs RO-TR-6 Base har även ett exklusivt bandaggregat (standard 6). För att byta ut delar krävs inga verktyg vilket sparar tid och pengar för producenten.

Självkalibrerande på sikt

Varje bandningsmaskin bandar idag upp till sex enheter per minut, det vill säga 345 buntar eller 700 bandningar i timmen. För att produktionen ska flyta så sömlöst som möjligt matchas produktbytena. Banden är fem millimeters original pp-band, som levereras av Gorvak Pall-Pack.

– Vi ville att den nya maskinen skulle överensstämma med de andra i maskinparken, så att vi arbetar i en enhet. Nästa investering kan eventuellt bli de nya modellerna med självkalibrerande ultraljudssvets och operatörspanel på båda sidorna. När det sker vet vi inte. Just nu är vi nöjda med det vi har, säger Joacim Hansson.

Om Svenco Papperssäckar AB

Bildades: 1921
Huvudkontor: Märsta, Stockholm.
Vd: Christer Hansson.
Omsättning: 75 Mkr
Anställda: 21
Produktionslinjer: Tre påslinjer, fyra säcklinjer.
Årsproduktion: 150 miljoner matavfallspåsar, 20 miljoner papperssäckar.
Kontaktadress: www.svenco.se

MOSCA bandare – Evolution Sonixs RO-TR-6 Base

Produktionskapacitet: Upp till 35 förpackningar/minut (600 x 600 mm).
Försegling: Värmesvets/ självkalibrerande ultraljudssvets.
Bandning: Enkel bandning och/eller standard horisontell bandning.
Press: Integrerad elektromekanisk press, positionerad i rätt höjd för att spara tid.
Kompabilitet: Kan integreras i nästan alla typer av produktionslinjer, drivs av bandtransportör.
Kontaktadress: www.pallpack.se

De visade sig vara väldigt driftsäkra och lättmekade, rullar när de ska.

Joacim Hansson

Svenco Papperssäckar AB

Till kundcase »

Vi hjälper dig!

Ta kontakt med våra erfarna medarbetare