Sök på produktnamn, maskiner, teknologi eller lösningar du är intresserad av.

ITO levererar till Norges grönaste logistikbyggnad

Elektriska lastbilar laddas på plats och taket blir ett grönområde med solceller och bikupor. Robotlagret är hypermodernt med flera ITO-lösningar. Välkommen till Motek, som byggt Norges grönaste logistikbyggnad.
Grön logistikbyggnad

Utmaning

Bygga logistikbyggnad med hållbarhet i fokus.

Lösning

Toppmodernt lager med Autostore och ITO-lösningar.

Resultat

Logistik, arbetsmiljö och kundupplevelse på högsta nivå.

Norska Motek – som levererar verktyg, fästelement och tjänster till bygg, anläggningar och industri har flyttat in i ett nytt huvudkontor och lager i Oslo på 29 000 kvadratmeter, varav lagret står för en tredjedel.

I Autostore-anläggningen arbetar 21 robotar jobbar kors och tvärs med att plocka varor från totalt 33 600 godslådor, och för dem till packstationerna. Varje dag plockar, packar och levererar Motek cirka 3 500 produktlinjer och lösningen är designad för ytterligare tillväxt.

Moteks nya lager
Motek har haft en stark tillväxt de senaste åren. Logistikchef Thomas Randlev kan konstatera att logistiklösningarna fungerar som de önskat. Varje beställning streckkodsläses automatiskt för att sorteras rätt i Norges grönaste logistikbyggnad.

Snabba leveranser

Moteks kundlöfte är att kunder inom ”20-milszonen” från logistikcentret ska få varor levererade samma dag som beställningar tas emot på morgonen.

– Snabbare leverans, effektivare varuflöde, hantering av den starka tillväxten, mer hållbar verksamhet. Allt detta var en del av förutsättningarna för att vårt ägarbolag, Aspelin Ramm, bestämde sig för att bygga en helt ny byggnad för logistik, administration och proffsbutik, säger logistikchef Thomas Randlev.

ITO bandmskin Motek
Eget ITO band- och bandmaskin (från Mosca) för hantering av verktyg för service och reparation.

Mycket nöjda med ITO

ITO spelar en roll i detta ambitiösa projekt. Vi har levererat transportbanor och skräddarsydd teknik för uppackning av inkommande gods, returhantering av avfallspapp till komprimatorer, hisslösningar mellan olika höjder, egen bana- och bandmaskin för produkter för service, samt banor och hiss byggda speciellt för snabb-beställningar.

– Finns varan i lager upprättas en snabbbeställning som får första prioritet vid plockning, vare sig det är i Autostore eller från höglagret, och varan skickas på separat transportbana rakt in i butiken. Där finns den tillgänglig innan kunden hinner dricka upp sitt kaffe.

Thomas Randlev betonar att Motek haft ett utmärkt samarbete med ITO:
– Vi
ser att ITO:s lösningar bidrar till att vi får största möjliga vinst av investeringarna här.

Transportbanor ITO Motek
Alla transportbanor in och ut från Autostore levereras av ITO. Här vid paketdisken kommer lådorna från Autostore med varor och den färdiga kundordern går ut till hissen och ner till sorteringsanläggningen. Snabb-beställningar till butiken kan köras "omvänt" på banan, och rakt ner till ”proshopen”.

Norges grönaste logistikbyggnad

Byggprocessen har tagit två år och hållbarhet har varit i fokus. Byggarbetsplatsen har varit ”fossilfri” under hela perioden. Lastbilarna är elektriska, de anställda har tillgång till fler ladd- och cykelplatser än vanliga parkeringsplatser och transportörernas bilar kan snabbt laddas medan de fylls på med varor.

Dessutom är taket ett kapitel för sig, med landets största grönområde på taket med solceller och det kommer så småningom att bli bikupor, eftersom framtidens industribyggnader kommer ta ansvar för både kolavskiljning och pollinering.

Autostore ITO Motek
I Moteks Autostore-anläggning arbetar 21 robotar.
ITO:s lösningar bidrar till att vi får största möjliga vinst av investeringarna här.
Motek logo

Thomas Randlev

Motek

Till kundcase »

Vi hjälper dig!

Ta kontakt med våra erfarna medarbetare