Sök på produktnamn, maskiner, teknologi eller lösningar du är intresserad av.

Flexibla tejpmaskiner tog bort flaskhalsar

Idun Industri AS i norska Rakkestad har som målsättning att få bort så många flaskhalsar som möjligt i produktionen. Två flyttbara tejpmaskiner gav omedelbar effekt.

Utmaning

Tunga lyft och tidskrävande arbete med manuell tejpning av kartonger

Lösning

Flyttbara SIAT-tejpmaskiner med packbord och flexibana

Resultat

Högre produktivitet och mindre fysisk belastning för operatörerna

Vinst på flera områden

För Idun i Rakkestad sträcker sig historien tillbaka till 1934 med produktion av halvfabrikat för bagare, konditorier, glasstillverkare och andra. I dag är företaget en del av Orkla ASA med produktion av choklad och annan topping för glass, desserter och glasssåser, sirap, sylt och andra produkter, både för livsmedelsbutiker och andra tillverkningsföretag.

Underhållschefen Lars-Kristian Svartdahl berättar att två flyttbara tejpmaskiner från ITO PallPack har haft en positiv effekt från första dagen – både vad gäller produktivitet och HMS (hälsa, miljö och säkerhet).

– Tidigare använde operatörerna manuella tejpdispensrar och kartongerna flyttades manuellt från ett bord till ett annat. Vi räknade ut att att de gick flera mil varje år och gjorde tunga lyft, vilket innebar hård fysisk belastning. Nu används en automatisk tejpmaskin som är direkt ansluten till en uppsamlingsbana för färdiga kartonger och på så sätt får operatörerna en bättre arbetsdag samtidigt som produktiviteten ökar. Det har verkligen fungerat precis som vi ville och har gett positiva effekter på flera områden, säger han.

Här tejpas och packas kartonger med karamellsåsflaskor. När varje kartong väger mer än 6 kg blir det en arbetsmiljövinst att ha en tejplinje med uppsamlingsbana.

Automatisering på dagordningen

Rakkestadföretaget har 35 anställda och produktionen arbetar i två-skift.
De har ett långsiktigt mål om att förbättra produktiviteten och eliminera flaskhalsar i produktionen, så att volymerna kan öka med samma bemanning som i dag.
– Det är en bra modell för att stärka konkurrenskraften och just nu kan vi se hur robotpalletering och andra automatiseringsåtgärder kan lyfta oss ytterligare, säger Lars-Kristian Svartdahl.

”Det är ingen tvekan om att tejpmaskiner är en investering som snabbt lönar sig”, säger underhållschefen Lars-Kristian Svartdahl på Idun Industri AS.

Flyttbara tejpmaskiner

Tejplösningarna från ITO PallPack består av två SIAT-tejpmaskiner för tejpning av toppen och botten på kartongerna, inklusive flexibana för uppsamling av färdiga kartonger. Maskinerna står på hjul så att de kan flyttas till olika ställen i produktionen.
– Flyttbara lösningar ger oss stor flexibilitet. Dessa lösningar är lätta att installera och lätta att använda och själva tejpmaskinen är enkel att ställa om utifrån de olika kartonger vi använder. Därför är det ingen tvekan om att det här var en smart investering, säger Lars-Kristian Svartdahl.

Tejpmaskiner från SIAT är enkla att använda och kan flyttas runt i produktionen.
Hjulen ger stor flexibilitet.
Packbord, tejpning och uppsamlingsbana i samma linje.
Förbättrad produktivitet och bättre arbetsmiljö från dag ett.

Lars-Kristian Svartdahl

Idun Rakkestad

Till kundcase »

Vi hjälper dig!

Ta kontakt med våra erfarna medarbetare